Ingewikkeld

Heeft je partner een vorm van autisme dan merk je de invloed daarvan op jullie relatie en – als jullie kinderen hebben – op je gezin. In iedere relatie is wel eens wat, maar autisme maakt het samenleven echt ingewikkeld. Het autismespectrum is breed. De rol die autisme speelt binnen een relatie is per stel verschillend. Daarnaast zijn je karakter, je levensgeschiedenis en de verwachtingen waarmee je aan je relatie bent begonnen van invloed.

 

Hobbels

Waar kun je tegenaan lopen wanneer je partner autisme heeft?

  • Je voelt je eenzaam, niet gezien, verdrietig;
  • je hebt het gevoel dat je er alleen voor staat in de zorg voor je gezin;
  • je loopt aan tegen problemen rond samen praten, intimiteit en seksualiteit;
  • je blijft maar proberen te voorkomen dat je partner boos of geïrriteerd wordt.

Eenzaam

Kun je een relatie op deze manier wel volhouden? Probeer je hier met je partner over te praten, dan loopt het gesprek misschien op ruzie uit. Alsof hij (of zij) helemaal geen oog voor jouw gevoelens heeft, er overheen walst. Blijf dan niet in je eentje doorworstelen, maar schakel hulp in!

Voor jou is het belangrijk inzicht te krijgen in hoe jouw partner met autisme denkt en communiceert. Jij bent degene die het emotionele contact en gesprek het meest mist. Ook dit krijgt aandacht in onze gesprekken. Want autisme verdwijnt niet.

 

In je relatie

Doordat jullie op verschillende manieren communiceren, dingen anders ervaren, voel je je allebei niet begrepen door de ander. Je krijgt de puzzel niet opgelost. Ik help jullie om meer duidelijkheid te krijgen, met oog voor jullie emoties.

Lees meer op de pagina ‘Autisme in onze relatie’.

 

Begeleiding, samen of alleen?

Het liefst spreek ik jullie samen. Soms is dit, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk. Neem dan toch contact met mij op: je kunt ook individueel bij mij terecht.

 

Diagnose

Ook zonder dat de diagnose ASS gesteld is kun je begeleiding van mij krijgen. Wil je partner uitzoeken of hij (of zij) inderdaad een vorm van autisme heeft, dan help ik je aan adressen van hulpverleners die dit onderzoek kunnen uitvoeren.