Over autisme

Wanneer je een autismespectrumstoornis (ASS) hebt verwerken je hersenen informatie op een andere manier. Autisme is aangeboren. Het gaat nooit weg en is altijd aanwezig.

  • De mate van autisme is verschillend per persoon. De een kan meer vaardigheden aanleren in het omgaan met het eigen autisme dan de ander. Ook de omgeving is van belang;
  • Autisme heeft invloed op hoe je contact maakt met andere mensen, hoe je mensen wel of niet begrijpt, hoe je communiceert;
  • Autisme heeft invloed op organiseren, overzicht houden en plannen. Mensen met autisme hebben vaak last van ‘overprikkeling’: je hersenen lijken de minder belangrijke prikkels qua geluid en andere informatie niet automatisch te filteren, zoals bij mensen zónder autisme gemakkelijker gebeurt. Het is druk in je hoofd.

Autisme kun je niet in een paar zinnen uitleggen. Wil je meer weten over wat het inhoudt, kijk dan bijvoorbeeld eens op de site van de Nederlandse Vereniging voor Autisme ( NVA).

 

Diagnose niet nodig

Om begeleiding van mij te krijgen is een diagnose ASS niet noodzakelijk.
Loop je met vragen die te maken hebben met (een vermoeden van) autisme in je partnerrelatie, gezin of familie, neem dan contact met mij op.