Invloed op je relatie

Heeft een van jullie beiden een vorm van autisme, dan kleurt dit de manier waarop jullie als stel met elkaar omgaan. Wanneer jullie kinderen hebben heeft het autisme invloed op jullie als ouders en opvoeders. De kinderen merken dit ook. Met elkaar moet je op zoek naar balans.

 

Gevoelens noemen

Als partner van iemand met autisme moet je leren aanvaarden dat de ander jou niet ’vanzelf’ begrijpt of aanvoelt. Dit vraagt van jou dat je expliciet benoemt wat je nodig hebt, al voelt het voor jezelf onnatuurlijk wanneer je moet vrágen om een knuffel.

Heb je zelf autisme, dan heb je je handen vol aan het duiden van je eigen emoties. Die benoemen naar je partner is moeilijk. Misschien vraag je je sowieso af waarom je daar een ander mee lastig zou vallen …

 

Begrip en verbondenheid

Autisme verdwijnt nooit. Door goed met elkaar door te praten help ik jullie een nieuwe start te maken. Hopelijk ontstaat er weer ruimte om verbondenheid te ervaren, ondanks het autisme.

Aan bod komt bijvoorbeeld:

  • De manier waarop partners hun liefde uiten en zich inzetten voor de ander is heel verschillend;
  • Je hebt inzicht nodig om te begrijpen hoe je partner denkt en communiceert. Zo ontdek je wat je mag verwachten en mag vragen van die ander;
  • Hoe kun je het leven delen op een manier waarbij jullie allebei ruimte krijgen, en krijgt wat jij als mens nodig hebt?
  • Hoe draag je samen verantwoordelijkheid voor jullie relatie en gezin?

Begeleiding, samen of alleen?

Vaak zet de partner zonder autisme de eerste stap voor begeleiding. Toch spreek ik jullie het liefst (ook) samen. Soms is dit, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk. Neem dan wel contact met mij op: je kunt ook individueel bij mij terecht.

Investeer in jezelf en in je relatie door meer te leren over autisme in relaties. Leg een nieuwe basis en vind de balans om verder te gaan, als het kan samen met je partner.

 

Diagnose

Heb je het vermoeden dat autisme een rol speelt, maar is er nog geen diagnose gesteld? Ook dan kun je begeleiding van mij krijgen.